ayt gerak

Nothing is impossible as long as we believe in Allah

May 23, 2017

sayat.me

hai Assalamualaikum people! sihat tak tu?

lama kan dah tak tulis? maaf, tapi takde cerita yang menarik pun nak dikongsi. oh ada. pasal port Dickson Beach Drums and Percussion Challenge tapi tak rasa nak menulis pasal ni pulak for this time. 


as for now, sayat.me ni tengah jadi trend la. so kite pun tak terlepas jugak terpengaruh nak main benda ni. at first, because i was bored. sampai sekarang pun main sebab bosan lels. function dia lebih kurang ask.fm je. similar kut. where u can drop anything u would like to say to that person anonymously. so orang tu tak tau la kalau hang nak confess ke nak cakap apa pun. and that person can reply you if u have sayat.me account jugak. 




so i received a number of confession (bukan love confession je kayy) ada je yang baik, yang membina pun ada jugak. yang boleh dijadikan sebagai satu self-reflection dekat diri sendiri. there is one confession yang buat kite reflect jugak diri kite when it said kite berbza dekat depan mata. worry not, i don't take this one as a judgement ke apa. but more to reflect diri sendiri. in fact, i can't deny this statement. it is tru. i'm actually different dengan siapa i mingle around. with kawan-kawan kite yang rapat, yang dah tau baik buruk kite, i be the best version of myself. yang very playful, yang nakal, yang tak behave, yang never kisah how i look because they accept me for who i am and i am very thankful for their existence. Alhamdulillah. Allah yang hantar mereka ni :) 

i know i look very sopan gila, lemah lembut and all those features of perempuan melayu terakhir kut bila dekat public or around strangers. to be honest, kite pun tak tau kenapa macam tu. tapi betul la kan, takkan la dengan orang yang kita tak kenal, kita nak buat perangai tak semegah kut kan. kena la ayu sikit. tapi maybe kite over ayu kut. lol. dia macam automatic sebenarnya. and i guess ni automatic dari kecil. takde la besar je baru macam tu rasanya. dan bila besar ni, i realised yang people have expectation atau pun maybe impression dekat kite. tak tau la tapi rasanya orang punya expetation dekat kite ni once they see me, they thin yang kite ni sopan, lemah lembut, baik, innocent and semua yang baik-baik tu. bertambah dengan imej kita yang tudung tak lah singkat. tapi tak lah labuh jugak. biasa-biasa je rasanya. 

so bila ada expectation yang macam ni, kite ni pulak takut dengan judgement orang. i have this fear since kecil rasanya, the fear of not reaching people's expectation. ada la beberapa past experience yang buatkan kite takut untuk jadi terbuka dengan orang. that's why orang yang rapat dan terdekat je know macam mana kite ni. bukan niat nak jadi fake ke apa and i don't even mind if people think so. because at the end of the day, we can never satisfy everyone and haruslah ada yang suka dan yang tak suka dengan kita. we can do nothing pasal ni. all we can do is to improve ourselves for our own and orang-orang yang kita sayang punya benefit. cukuplah. dan after all, kita punya goal is just to please Allah je kan. jadi, nak berubah ke nak apa ke, cukup lah Allah je yang tau niat kita. itu yang kita rasa la. maybe lain orang, lain opinion dia. what do you guys think? let me know by tinggalkan komen kat bawah. i would really love to know.  so itu lah cerita nya why i am different dekat public ke, dekat social media ke dengan kawan-kawan kite ke. 

okay another confession dekat sayat.me yang attract my attention adalah satu confession yang bertulis "syafiqaaaaahhh kita suka sangat tengok awak someday nak pakai tudung labuh cam awak sbb awak pakai tudung labuh tapi sentiasa kemas cantik😍doakan kitaaaaa"

when i read this confession, terkedu tau kite. speechless. sebab all this while, i think kite dah kurang sikit observe what i wear and how i behave. maybe cuba menunjukkan diri yang sebenar tu kut. but ada lagi yang confess macam ni. who think i am good. walaupun dia just cakap tudung labuh and tak refer to my perangai ke characters ke. because kite rasa tudung kite takde la labuh mana dah compare dengan sebelum ni when i was in cfs and in my earlier semester waktu degree ni. to look how she called me, i mean, she used my full name, bukan any of my nicknames, tau lah tak rapat mana dengan anonymous ni. because orang yang dah biasa cakap dengan kita akan guna nickname kite yang pelbagai tu. hahaha. plus she asked me to pray for her. im not even good enough, im not even confident yang kite ni baik, boleh pulak dia mintak doakan dia. so rasa la dia ni tengok kite ni macam baik. im touched. sebab tau je diri ni tak baik mana pun kan. 

confession yang satu ni opened my eyes and reflect jugak diri sendiri yang i should observe how i behave and what i do after this. kenapa? bukan nak fake lagi ye kawan-kawan. because from this confession, mesti ada je orang yang memerhatikan kita ni. tak dari dekat, dari jauh. jadi kita kena la behave, kenapa? sebab sedarlah yang kita ni sebenarnya bawa imej agama kita, bukan imej kita dan keluarga kita je. ada yang memerhati tau korang. yang selalu memerhati tu mestilah Allah kan. ni kite nak emphasize yang manusia pun ada jugak. 

kalau sebelum ni, kite fikir yang kite taknak la pakai tudung labuh sangat sebab perangai kite tak semegah mana. tak la terjaga mana pun perangai kita, ikhtilat ke laut. sebab tu la taknak pakai tudung labuh sebab taknak drag sekali nama agama dengan gaya kita yang tak baik mana ni. jadi kite pun sedarlah, salah cara kite ni, tak pakai tudung labuh dah sebab tak nak burukkan nama agama kita. takut bila kita behave tak semegah, agama kita pulak yang disalahkan. tak nice la kan. so sebenarnya, cara yang betul nya ialah dengan improve diri kita jugak, bukannya mengurangkan dari kita tapi menambahbaikkan dekat diri kita ni. siapa je perangai yang perfect sangat kan kat dunia ni. in fact, everyone ada je buruk baik masing-masing. bila kita dah bertudung labuh ni, atau orang nampak kita ni dah pakai tudung labuh ni, kalau rasa perangai tu tak baik mana, patutnya kita kena improve bab perangai pulak kan. sebab i know there are some people who think biarlah betulkan perangai dulu, baru nak bertudung labuh semua ni. kang tudung labuh, perangai tak semegah pun tak guna jugak. baik betulkan perangai dulu kan. i don't blame these people's thought. lagipun kite pun ingat macam tu jugak. tapi i guess my thought dah berubah sikit. 

i believe any of the ways pun applicable jugak. ikut orang jugak. kalau orang dah bersungguh nak berubah, macam mana pun mesti dapat jugak berubah, tak kisah la start dengan dalaman atau luaran dulu. cuma bila dari luaran ni, orang nampak tau. jadi ada kemungkinan kena judge kan. kalau betulkan dari dalam, orang tak nampak. so tak kisah la. yang penting, pasang niat betul-betul, cukuplah Allah je tau niat nak berubah kita tu. jadi for sister yang confess ni ( i know mesti girl punya  dari gaya confession ni), let's pray to Allah and kita cuba berubah sama-sama okay. well i won't say it will be easy, banyak ujian nya, tapi kita sama-sama cuba dan doa untuk kuat okay. 

berubah mungkin senang, nak istiqamah ni satu hal lagi. susah la. tengok je la kita ni. dulu cfs labuh kut tudung, sekarang, tak labuh mana dah. tapi takpe, tudung labuh ni tak wajib oun, yang perlu cuma tutup aurat je. and bila pakai dah tutup uarat ni, dia macam automatic jugak (automatic lagi) kita akan observe behaviour kita. so so so, bila kita sedar silap kita, kita betulkan la balik. kita ni manusia, kita ni lemah, kita ni pelupa. sebab tu jugak iman kita ni ada naik turunnya. tu biasa, yang tak biasa bila, kita dah sedar, kita jatuh, tapi taknak bangun balik. hehe. after all, ingat je lah yang Allah sentiasa ada dengan kita tauu tauu tauu. 

okay i guess that's all for now. see you guys next post bila kite rajin hiks.

p/s: please let me know your thought pasal what i wrote dekan bawah ni tau. n please also let me know what do you guys think pasal kite dekat my sayat.me ni tau tau tau😸


sorry peeps, I'm not perfect enough :D

No comments:

Post a Comment